Hyvät laulajat, soittajat ja johtajat ympäri maata!

Tämän viikon musiikkitervehdyksen tarjoaa Finlands Svenska Kyrkosångsförbund (FSKSF).

Tarjoamme hienon vaihtoehdon Händelin tutulle Halleluja-kuorolle, nimittäin osan And the Glory of the Lord, niinikään Messias-oratoriosta. Tämä upean juhlava musiikki sopii hyvin esitettäväksi mihin vuodenaikaan tahansa. Kokosävelaskelen alas transponoituna (G-duuri) musiikki soveltuu alkuperäistä, varsin korkeaa sävellajiaan luontevammin erilaisille kuorokokoonpanoille. Transponoinnista huolimatta musiikki soi itse asiassa edelleen jonkin verran korkeammalta kuin Händelin aikaan; 1700-luvun Englannissa soittimet viritettiin todella paljon matalammalle kuin nykyään.

Ohessa on kaksi pdf-tiedostoa:
1) Kuoro kaikille -stemma (nuottiin merkitty KFA eli Kör för alla) kuoro-osaan And the Glory of the Lord Händelin Messias-oratoriosta
2) orkesterimateriaali, jonka on osittain sovittanut Markus Malmgren (mm. trumpetit ja patarummut on lisätty kokoonpanoon)

KFA, And the Glory of the Lord

And the Glory orkesterstämmor

Kuoro kaikille -stemma on huomattavasti helpompi oppia kuin Händelin alkuperäiset kuorostemmat. Helpotettu stemma sopii yhtä lailla aikuisten kuin lapsista ja nuorista koostuvan kuoron tai lauluryhmän laulettavaksi. Kuoro kaikille -stemmaa voi myös mainiosti laulaa yhtä aikaa Händelin neliäänisen kuorosatsin kanssa, jota voivat puolestaan kokeneemmat laulajat laulaa.

Liitteiden esitysmateriaalia esittelevään äänitiedostoon pääset klikkaamalla auki alla olevan Google-dokumentin.

https://drive.google.com/file/d/1fk9t0ZtSdMTWplnXTO2BAjIayMOcL5Kf/view?usp=sharing

Linkki Google-dokumenttiin säilyy netissä vain n. kuukauden julkistamisen jälkeen. Lataa siis dokumentti itsellesi jo nyt, niin että pääset siihen halutessasi myöhemmin käsiksi.

Tiedostossa kuullaan ensiksi Kuoro kaikille -stemma äänitettynä urkujen säestyksellä ja selkeän nuottikuvan kera. Tämän jälkeen tiedosto jatkuu äänitteellä Kamarikuoro Novenan esityksestä samasta musiikista joulukuulta 2019. Tähänkin äänitteeseen on liitetty Kuoro kaikille -stemman nuotinnos. Äänitiedostolla kuultavan orkesteriosuuden on siis sovittanut Markus Malmgren, joka myös toimii urkurina molemmissa versioissa.

Jos haluat harjoitella Kuoro kaikille -stemmaa itsenäisesti, voi olla hyvä ajatus kuunnella äänitiedoston molempia versioita vuoronperään. Helpointa on tällöin koko äänitiedoston kuunteleminen alusta loppuun saakka. Jos kuitenkin konserttiversio tuntuu turhan hankalalta, harjoittele aluksi vain urkusäestyksellisen Kuoro kaikille -version kanssa; siinä stemma on selkeästi kuultavissa. Kun stemma tuntuu sopivan tutulta, kokeile laulaa sitä yhdessä Novena-kuoron ja loisteliaan orkesterisäestyksen kanssa.

Äänite demonstroi, kuinka hyödyntämällä soitinresursseja tarkoituksenmukaisesti voidaan tavoittaa varsin täyteläinen orkesterisointi ilman suurta (ja kallista) orkesterikokoonpanoa. Äänitteellä esiintyy Kamarikuoro Novena (n. 30 laulajaa) sekä "miniorkesteri", joka kylläkin kuulostaa kaikkea muuta kuin pieneltä! 7-henkisen orkesterin kokoonpano on seuraava:

-oboe
-viulu
-alttoviulu
-trumpetit I+II
-patarummut
-urut

Orkesterimateriaalin käsittävä liitetiedosto sisältää soitinstemmat äänitteellä kuultavalle kokoonpanolle:
-Trumpetti- ja patarumpustemmat on sovittanut Markus Malmgren. Trumpettistemmat voidaan myös soittaa muilla käytettävissä olevilla puhallinsoittimilla tai sellaisten puutteessa vaikkapa toinen urkuri voi soittaa molemmat tai jommankumman niistä, ehkä sopivalla soolorekisteröinnillä erilliseltä sormiolta.
-Transponoidut stemmat oboelle, viululle ja alttoviululle. Alttoviulustemman voi myös soittaa 2. viululla, jolloin se on nuotinnettava uudelleen G-avaimelle ja joitakin säveliä siirrettävä oktaavia korkeammalle. Toinen vaihtoehto on soittaa stemma sellolla, jolloin se on nuotinnettava F-avaimelle.

HUOM! Näin pienessä orkesterikokoonpanossa urkujen rooli ei rajoitu vain taustalla hymisevään continuoon, vaan urut muodostavat keskeisen osan koko orkesterin sointimassasta. Ilman kunnollisia kirkkourkuja ja taitavaa urkuria on vaikea tavoittaa täyteläisen orkesterin vaikutelmaa näin vähillä soittimilla. Urut on siis myös rekisteröitävä riittävän vahvasti, esim. prinsipaalein 8', 4', 2 2/3', 2', ehkä jopa kieliäänikerroin. Bassostemmaan tarvitaan 16' pohja, riippumatta soitetaanko basso jalkiolla vai vasemmalla kädellä.

Kuoro kaikille -stemmaa voi myös soittaa!

Annetaan rutinoitujen muusikoiden huolehtia varsinaisista orkesteristemmoista. Kuoro kaikille -stemma sopii sen sijaan mainiosti aloitteleville soittajille, kuten nuoremmille musiikkiopistolaisille tai harrastajille, jotka eivät vielä koe oloaan kotoisaksi vaativien orkesteristemmojen parissa. Soittamalla mukana Kuoro kaikille -stemmassa soittajat myös tukevat hienosti samaa stemmaa laulavia kuorolaisia. Johtajan on varauduttava tarvittaessa kirjoittamaan Kuoro kaikille -stemman uusiksi esim. transponoiville soittimille (klarinetti, saksofoni, monet vaskisoittimet jne.) Kuoro kaikille -stemman voi soittaa mistä oktaavista tahansa; sehän on myös laadittu siten, että sitä voivat laulaa yhtä aikaa sekä naiset että miehet.

Yhdistetään kaikki musiikilliset voimavarat!

Suosittelemme lämpimästi kaikkien seutukunnan musiikillisten voimavarojen kokoamista yhteiseen projektiin. Messias-oratorion And the Glory of the Lord -osan voi tällöin liittää vaikkapa juuri Halleluja-kuoroon tai johonkin muuhun ajankohtaiseen kuoro-ohjelmistoon. Kun kaikki mahdolliset kuorot, lauluryhmät ja soittajat yhdistävät voimansa, voi syntyä varsinainen kansanjuhla, jossa jokainen esitykseen osallistuva tuntee itsensä tervetulleeksi ja tarpeelliseksi, riippumatta äänivaroistaan, nuotinlukutaidon sujuvuudestaan ja kuoro- ja orkesterirutiinistaan tai sen puutteesta! Rohkaisemme mielellämme kuoron- ja orkesterinjohtajia sekä urkureita myös soveltamaan tässä materiaalissa esiteltyjä keinoja kaikenlaisen ohjelmiston sovittamisessa "kaikenkattaville" laulu- ja soitinkokoonpanoille.

Messias-oratorion pianopartituureja (vocal score), jotka sisältävät neliääniset kuorosatsit alkuperäisinä, löytyy sekä useiden kustantamoiden julkaisemina että internetistä.

Pianopartituurien tiivistettyjä versioita orkesterisäestyksistä voidaan hieman yksinkertaistettuina ja sovellettuina hyvinkin käyttää lähtökohtana urkusatsille (HUOM! Standardieditioissa And the Glory of the Lord on aina A-duurissa, joten tässä esitellyn materiaalin yhteydessä klaveerisatsin transponointi on välttämätöntä). Sellaisenaan pianopartituurin sovitus toimii harvoin urkusäestyksenä kovin hyvin, paitsi jos orkesterisoittimia ei ole käytettävissä lainkaan ja uruilla siis on korvattava koko orkesteri. Ja tällöinkin on usein sekä soinnillisista että soittoteknisistä syistä tarpeen tehdä muutoksia pianotekstuuriin.

 

Pidetään toisistamme huolta ja yhteyttä musiikkiystäviimme tänä keväänä. Autetaan toisiamme pysymään mielet virkeinä odotellessamme tilaisuutta päästä kokemaan uusia live-esiintymisiä!

Terveisin FSKSF:n hallitus

sekä:

Markus Malmgren, orkesterisovitus ja urut
Nina Kronlund, laulu (Kuoro kaikille -stemma)
Kamarikuoro Novena, Esbo svenska församling
MGRENsemble
Mauriz Brunell, ääni- ja videoeditointi
Tore Ståhl, äänitys