Suomen Työväen Musiikkiliiton Pohjolan piirijärjestön perustivat Oulussa kesäkuun 25. päivänä 1938 Oulun Osuuskaupan sekakuoro Sävel, Oulun Osuuskaupan henkilökunnan orkesteri ja Oulun Työväen Naiskuoro Oras. Perustajajäsenet viittaavat lujasti edistysmieliseen osuustoimintaan päin.

Piiri on toiminut siitä lähtien enemmän tai vähemmän aktiivisesti koko ajan. Toiminta oli välillä kokonaan pysähdyksissä noin kymmenen vuoden ajan. 1990-luvulla piiri herätettiin taas henkiin ja paperit saatettiin lailliselle tolalle. Tämän jälkeenkin pienempiä katkoksia on ollut, mutta sen verran on aktiivisia toimijoita aina löytynyt, että järjestö sinnittelee edelleen hengissä ja on nyt viimeisten vuosien aikana aktivoitunut taas uudelleen.
Piiri on järjestänyt jäsenilleen koulutuspäiviä mm. Oulussa ja Raahessa. Koulutuspäivien päätteeksi on pidetty pääsymaksuton yhteiskonsertti.

Jäsenkuoroja ja -orkestereita on mukana Kokkolan ja Kemijärven väliltä kahdeksan. Kuoroja on kuusi, soittokuntia yksi sekä soitin- ja lauluyhtye. Näistä eläkeläisryhmiä on kolme. Henkilöitä näissä yhteensä on kaikkiaan noin 200.

Piirijärjestön yhteystiedot:
Puheenjohtaja Minna Hourula, minna.hourula(at)outlook.com
Sihteeri Tapani Säily, tapani.saily(at)pp.inet.fi

Pohjolan piirijärjestö ry:n jäsenryhmät:
Koillis-Lapin swing- ja kevyen musiikin ry / Kuukkeli
Lauluryhmä Äkkinäiset
Oulun julkisen alan eläkeläiset / Kaisat ja Kustit -sekakuoro
Oulun Työväen Eläkeläiset ry / Varttuneet
Oulun Työväen Eläkeläiset ry / Virkeät-naiskuoro
Oulun Työväen Soittokunta / Tervakaupungin puhaltajat
Raahen laulutoverit ry
Sekakuoro Ajan Laulu
Sekakuoro Siltojen Laulu ry
TSL:n Kansanmusiikkikuoro