Uutiset

Kaikenlaisten koronahidasteiden vuoksi jo useasti siirretty kilpailun finaali kuullaan lopulta su 22.11. Finaalin toteutus on maailmanlaajuisesti uusi innovaatio: huippuäänittäjä Mika Koivusalo on lokakuun aikana taltioinut kahdeksan kuoron kilpailuesitykset "livenä" Helsingissä, Espoossa, Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa.

Loppukilpailuun äänitekarsinnan kautta valittujen kuorojen taso on huikea! Pääpalkinnosta 8 000 € kilpailevat kuorot ovat:

Turun konservatorion kamarikuoro, johtaa Timo Lehtovaara
Kamarikuoro Kaamos, johtaa Visa Yrjölä
Naiskuoro KYN, johtaa Kaija Viitasalo
Cantio Laudis, johtaa Olli Heikkilä
Kaari-ensemble. johtaa Saara Aittakumpu
Musica-kuoro, johtaa Marjukka Manner
Chorus Iuvenalis, johtaa Timo Lehtovaara
Mieskuoro Euga, johtaa Visa Yrjölä

Kilpailun huipentuma toteutetaan Keski-Pohjanmaan konservatorion kanavilla ainutkertaisena nauhastriiminä sunnuntaina 22.11. klo 14.00. Kuorojen kilpailuesitysten katsomisen jälkeen noin klo 17.00 striimi muuttuu suoratoistona tulosten julkistamis- ja palkintojenjakotilaisuudeksi. Tuomariston puheenjohtaja Heikki Liimola julkistaa tulokset.

Linkin kilpailun seuraamiseen löydät mm.
www.kpkonsa.fi
tai
Facebook / KuoroKokkola ry

Lisätietoa:
KuoroKokkola ry
Marita Kaakinen
kaakinen.marita

Tampereen puhallinorkesteriyhdistys ry siirtää ensi keväälle suunnitellun puhallinorkesterien suomenmestaruuskilpailun järjestettäväksi 7.–8.5.2022 Tampere-talossa. Tähän ratkaisuun päädyttiin neuvotteluissa valtakunnallisten puhallinliittojen Suomen Puhallinorkesteriliitto (SPOL), Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM) ry, Soitinmusiikkiliitto (SOLI) ja Finlands svenska sång- och musikförbund (FSSMF) kanssa.

Koronan takia monet kilpailuun osallistuvista orkestereista eivät ole pystyneet säännölliseen harjoitteluun, ja mikäli tilanne pitkittyy, valtakunnallisen suurtapahtuman järjestäminen voi olla vielä ensi keväänä mahdotonta.

Uusista ilmoittautumisajoista ja käytännöistä tullaan tiedottamaan keväällä 2021 SM-kilpailun nettisivustolla sekä alan julkaisuissa ja some-sivustoilla.

Asiaan liittyvät tiedustelut pyydetään lähettämään osoitteeseen tampu.info tai puhelimella Päivi Pyymäki, 0400 891 964.

Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi Tampereelle keväällä 2022!

Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM) ry juhlii vuonna 2020 satavuotista toimintaansa, minkä kunniaksi liitolla on ollut käynnissä laaja historiahanke. Hankkeen lopputuloksena on julkaistu suomalaisen työväestön musiikkiharrastuksen sekä työväenmusiikin historiaa käsittelevä teos Hymni työlle – Suomen Työväen Musiikkiliitto ja työväen musiikkiharrastus 1920–2020. Kirja kattaa myös Suomen Työväen Musiikkiliiton satavuotisen historian.

Hymni työlle on ensimmäinen kattava kuvaus työväen musiikkiharrastuksen kehityksestä ja muutoksesta Suomessa sadan vuoden aikana. Miten sisällissodan raunioista uudelleen noussut laulun ja soiton liike on elänyt mukana kansakunnan vaiheissa? Miten poliittisen ilmaston muutokset ovat heijastuneet lauluun ja soittoon? Onko työväenmusiikki ennallaan vai katoamassa? Suomen Työväen Musiikkiliiton vaiheiden lisäksi teoksessa pääsevät ääneen ruohonjuuritason toimijat, työväenmusiikin työn sankarit.

Historiateos pohjautuu perusteelliseen tutkimustyöhön, jossa aineistona on käytetty mm. liiton arkistomateriaalia, lehtiarkistoa sekä muistitietoa. Historiateoksen kirjoittaja on historiantutkija (FM) Keijo Rantanen, jolla on kokemusta työväenjärjestöjen historiankirjoittajana. Lisäksi Rantanen on itse toiminut STM:n jäsenen, Nokian Työväen Mieskuoron taiteellisena johtajana 15 vuoden ajan.

Hymni työlle – Suomen Työväen Musiikkiliitto ja työväen musiikkiharrastus 1920–2020 -teoksen on kustantanut Lector Kustannus Oy.

Historiahanketta ovat tukeneet Kansan Sivistysrahasto ja Riihi säätiö.

Yhteistyökumppaneina ovat olleet Työväen Arkisto ja Työväenmuseo Werstas.

 

Lataa Hymni työlle -kirjan esite pdf-muodossa tästä.

 

Kirjaa voi tilata Suomen Työväen Musiikkiliiton toimistosta (infotai p. 050 414 3442).
Kirjan hinta on 69 € (+ toimituskulut), STM:n jäsenille 50 € (+ toimituskulut).

Oletko alle 30-vuotias musiikin opiskelija, ammattilainen tai harrastaja? Kiinnostaako sinua musiikkialan edistäminen?

Tervetuloa mukaan Musiikkineuvoston FMC Youth -työryhmään! FMC Youth on yksi Musiikkineuvoston työryhmistä, jotka toimivat hallituksen tukena. Työryhmätyöskentely takaa keskittymisen eri osa-alueiden erityishaasteisiin. Työryhmät ovat Musiikki ammattina -työryhmä, Musiikkikasvatus- ja koulutustyöryhmä, Musiikki harrastuksena -työryhmä, Kehitysyhteistyöryhmä ja FMC Youth -työryhmä.

FMC Youth -työryhmän tarkoituksena on varmistaa nuorten osallistuminen Musiikkineuvoston toimintaan. Työryhmä työskentelee paitsi hallituksen toimeksiantojen parissa myös omaehtoisesti nostaen esiin musiikkialan aiheita, joihin haluaa vaikuttaa.

FMC Youth kokoontuu keskiviikkona 4.12.2020 klo 14–15 Zoomin välityksellä ja valitsee keskuudestaan nuorisoedustajan, joka osallistuu myös hallituksen työskentelyyn.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:

Sari Löytynoja, pääsihteeri
sari.loytynoja(at)musiccouncil.fi

Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM) ry viettää 100-vuotisjuhlavuottaan. Maamme vanhin harrastajamusiikkijärjestö on perustettu 25.–26.9.1920 pidetyssä perustamiskokouksessa Tampereen työväentalolla, jonne työväenkuorojen ja -orkestereiden edustajat kokoontuivat ”työväenlaulun, työväensoiton kauniit ja suuret tulevaisuuden aatokset aivoissa askarrellen”.

Liiton 100-vuotisjuhlallisuudet käynnistyvät perustamispäivien kunniaksi 25.–26.9.2020, ja juhlavuotta vietetään aina syyskuuhun 2021 asti. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään myös STM 100 -konserttisarja, jonka konsertteja kuullaan liiton jäsenryhmien ja piirijärjestöjen järjestäminä koko juhlavuoden ajan ympäri Suomen.

Suomen Työväen Musiikkiliitolla on ollut 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi käynnissä laaja historiahanke, jonka lopputuloksena julkaistaan niin liiton satavuotista taivalta kuin suomalaisen työväestön musiikkiharrastuksen ja työväenmusiikin historiaakin käsittelevä teos Hymni työlle – Suomen Työväen Musiikkiliitto ja työväen musiikkiharrastus 1920–2020. Työväenmusiikki ja työväen musiikkiharrastus nähdään teoksessa laajana käsitteenä, jolla on sekä poliittisia että muita kulttuurisia ulottuvuuksia. Työväen musiikkiharrastus ei ole toiminut Suomessa suljetussa tilassa, vaan se voidaan nähdä osana laajempaa suomalaista kulttuurihistoriaa ja suomalaisen identiteetin rakentumista. Historiateoksen kirjoittaja on historiantutkija (FM) Keijo Rantanen, ja teoksen julkaisee Lector Kustannus Oy. Historiikki julkaistaan 26.9.2020 Tampereella, Työväenmuseo Werstaalla.

Juhlavuosi huipentuu 24.–25.9.2021 vietettävään STM 100 -musiikkijuhlaan Tampereella. Musiikkijuhla kokoaa yhteen liiton jäsenkuoroja ja -orkestereita konsertoimaan ympäri Tamperetta. Musiikkijuhlan pääkonsertti pidetään Tampere-talon Isossa salissa 25.9.2021.

Suomen Työväen Musiikkiliiton 100-vuotisjuhlavuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

***

Suomen Työväen Musiikkiliitto on valtakunnallinen musiikinharrastajien keskusjärjestö, joka yhdessä piirijärjestöjensä sekä jäsenkuorojensa ja -orkesteriensa kanssa tukee ja edistää musiikin harrastustoimintaa suomalaisten ja erityisesti suomalaisen työväestön keskuudessa sekä toimii kuorojen ja orkestereiden yhdyssiteenä.

Suomen Työväen Musiikkiliiton tärkein tavoite on edistää suomalaisten yhdenvertaista ja helposti saavutettavaa mahdollisuutta musiikin harrastamiseen esimerkiksi ikään, taitoihin, varallisuuteen tai muuhun taustaan katsomatta. Liitto kannustaa myös kaikenikäisiä uusia harrastajia musiikkiharrastuksen pariin, koska musiikin harrastaminen edistää tutkitusti ihmisten hyvinvointia ja yhteisöllisyyden tunnetta.

Suomen Työväen Musiikkiliitto järjestää vuosittain Aitoon musiikkikurssit ja muuta musiikkikoulutusta, kustantaa kuoro- ja puhallinmusiikkia sekä oppimateriaalia, julkaisee Työväen Sävel -lehteä, järjestää musiikkijuhlia mm. yhteistyössä Pohjoismaisen Työväen Musiikkiliiton (NASOM) kanssa, tekee erilaisia yhteistyöprojekteja muiden musiikki- ja kulttuurijärjestöjen kanssa sekä toimii musiikinharrastajien edunvalvojana ja monipuolisena asiantuntija- ja palveluorganisaationa.


Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Sanna-Mari Holma
sanna-mari.holma
p. 040 702 3470

puheenjohtaja Jaana Palanterä
jpalante
p. 040 575 4917

www.musiikkiliitto.fi/stm100

 

Tiedote pdf-muodossa